kaczu |
Wysłany: Czw 20:46, 13 Mar 2008 Temat postu: 14.03 - zaległa kartkówka |
|
1)Skażenia i zakażenia:
-skażenie BST – silnie skażają roślinność zwłaszcza jeżeli występują w postaci cieczy i pary.
-zakażenia biologiczne – powodują zwiększoną zachorowalność na choroby zakaźne na określonym terenie (epidemia)
-skażenia środkami promieniotwórczymi – cez-37, stront90
*Sposoby zabezpieczania:
-przechowywanie w odpowiednich opakowaniach
-składowanie w zabezpieczonych magazynach i pomieszczeniach
-„kopcowanie” warzyw, roślin motylkowych
-wykonywanie przetworów po przeprowadzeniu badań kontrolnych
-odpowiednie nawożenie ziemi, głównie wapnem.
2)Zabezpieczanie zwierząt hodowlanych przed skażeniami i zakażeniami:
-w ochronie zwierząt hodowlanych istotne jest kryterium wieku.
-najlepiej są chronione zwierzęta najmłodsze, najgorzej najstarsze.
3)Zabiegi Sanitarne – polegają na usuwaniu z powierzchni ciała, błon śluzowych, oczu i nosa substancji i środków, których oddziaływanie na organizm może prowadzić do zagrożenia życia i zdrowia.
*zabiegi sanitarne częściowe mają na celu jak najszybsze uunięcie z powierzhni ciała substancji promieniotwórczych, trujących i biologicznych aby nie dopuścić do wchłonięcia ich przez organizm.
*zabiegi sanitarne całkowite – polegają na kąpieli lub dokładnym kilkakrotnym umyciu całęgo ciała wodą z mydłem, konieczna jest zmiana ubioru i bielizny.
4)Zabiegi Specjalne:
*Zabiegi Specjalne Częściowe – przeprowadzone natychmiast po skażeniu za pomocą pakietów odkażających, tamponów zmoczonych wodą, rozpuszczalnikiem lub odkażalnikiem.
*Zabiegi Specjalne Całkowite – przeprowadza się w dogodnej sytuacji już po wyjściu z terenu skażonego lub zakażonego wykonuje się je tylko wtedy, gdy zakażenie przekracza dopuszczalne normy.
5)Grupy Pożarów:
A – pożary ciał stałych pochodzenia organicznego, np. drewno, papier, węgiel, tkaniny, słomy.
B – pożary cieczy palnych oraz substancji stałych topiących się pod wpływem ciepła, np. benzyna, nafta, alkohol, parafina, stearyna.
C – pożary gazów, np. metan, acetylen, propan, wodór, gaz miejski.
D – pożary metali, np. sód, potas, fosfor, glin.
F – pożary tłuszczów i olejów w urządzeniach kuchennych.
6)Środki gaśnicze:
-woda, piasek, piana gaśnicza, CO2
7)Podręczny sprzęt gaśniczy:
-gaśnice (proszkowe, śniegowe, piaskowe)
-hydranty (zew. I wew.)
-hydronetki wodne
-tłumice
-zew. p.przeciwpożarowy
-drabiny, kilofy, siekiery, itp.
8) Zasady gaszenia małych pożarów
- wyłączenie mediów, gazu, prądu elektrycznego, ewkuacja ludzi i zwierząt, ograniczenie dopływu powietrza.
brakuje pojęć: dezynfekcja, dezaktywacja, dezynsekcja, deratyzacja, odkażanie. |
|